De auteur

Loopbaan

Mijn naam is Christel Minne (1965) en ik ben al meer dan 30 jaar begeleidster in Freinetschool Klimop te Oostkamp (B). Gedurende mijn carrière kreeg ik de kans om mijn talenten in te zetten als kleuterjuf, leerkracht eerste leerjaar en zorgondersteuner in alle leeftijdsgroepen. 

Schaakschool

De school kiest ervoor om schaaklessen binnen het lesaanbod in te richten. Op die manier krijgen álle kinderen de kans om dit bijzondere spel te leren. Ik mocht deze taak op me nemen en ontdekte hierdoor het enthousiasme en de leergierigheid bij kinderen van vier tot twaalf jaar. Om mezelf te bekwamen in het schaken behaalde ik het ‘Certificaat Schaakcoach C’ uitgereikt door de Vlaamse schaakfederatie. 

Het ontstaan van ‘Later word ik koningin’.

Er bestaan goeie kinderboeken over schaken maar meestal gaan ze erg snel en zijn ze enkel ‘to the point’. Er is weinig plaats voor fantasie en spelletjes. Voor kleuters is er al helemaal niets te vinden dat tegemoetkomt aan hun noden. Daarom besloot ik om mijn ervaringen op te schrijven. Langzaamaan groeide het idee om een prentenboek en didactische bundel uit te werken waar kinderen en volwassenen mee gebaat zijn.

Via het verzinnen van een verhaal en diverse spelletjes nam ik de tijd om bij vijfjarigen alle schaakstukken aan te brengen. Eén schooljaar bleek echter te kort om alle regels goed in te oefenen. Daarom startte ik bij de vierjarigen en verzon via een verhaal de introductie van de koningen. Daarna volgde de toren, loper en dame. Door mijn speelse aanpak namen de kinderen het schaakvirus erg snel over maar ik miste leuke prenten. Dus klopte ik aan bij Diriq, een top grafisch ontwerper.

Van idee tot uitvoering

Mijn ervaring in het samenwerken met Dirk Dewitte (Diriq) was niet nieuw. Hij is ook de illustrator van ‘Schrijf met heel je lijf’. Dit is een didactische methode waarbij kinderen op een plezante manier de schrijfletters aanleren. Deze map is een realisatie van An Van de Ginste en mezelf.

‘Schrijf met heel je lijf’* ondersteunt het automatiseren van de schrijfletters door bij elke letter een goeie tekening te voorzien, ideaal voor beelddenkers. Een leuk rijmpje hierbij zorgt dat dit ‘blijft plakken’ in het geheugen. Dit alles wordt ingeoefend via een speelse ‘lijfelijke’ aanpak.

Deze visie werd heel sterk meegenomen in het realiseren van het schaakboek en de schaakspelletjes die erin aan bod komen. Als een kleuter een goeie prent te zien krijgt, een rijmpje leert of zelf het schaakstuk mag spelen, onthoudt het kind beter hoe de schaakstukken mogen lopen.

De contacten met grafisch vormgever Dirk Dewitte waren er al. Het was nu een kwestie van het vinden van een uitgever die mijn droom kon realiseren. Daniël Vanheirzeele, Managing Director van schaakuitgeverij Thinkers Publishing geloofde erin! Hij deelt dezelfde doelstelling en passie voor het schaken. Met zijn grote bagage aan kennis, enthousiasme en geloof in zijn auteurs drukte hij een prachtige uitgave.

We hopen dat we met dit boek tegemoet komen aan veel ouders, grootouders, leerkrachten en therapeuten en uiteraard aan de kinderen die er zin in hebben om het schaken te leren!