Op welke leeftijd starten?

Vanaf de kleuterleeftijd is haalbaar!

Waarom niet? Kinderen vinden de figuurtjes op het schaakbord fascinerend. De interesse voor het schaken groeit bij hele jonge kinderen heel snel wanneer ze oudere broers, zussen of vriendjes (op school?) zien spelen. Hierop inspelen door hen zelf als personage op het schaakbord te zetten, is een werkwijze die aanslaat.

Hier zijn driejarige peuters benieuwd wat deze vierjarige speelt. Heerlijk om te zien hoe kinderen hun enthousiasme doorgeven!

Tijd nemen

Waarom zo jong beginnen? Ik heb gemerkt dat het leuk meegenomen is wanneer je hier in de kleuterklas al aandacht aan besteedt. Er is vaak meer ruimte (tijd) in de weekplanning van een kleutergroep om op een speelse wijze met schaken bezig te zijn. Hierdoor kan je rustig de kennis van de schaakregels opbouwen en inoefenen. Het programma in een lagere school zit vaak overladen waardoor leerkrachten het gevoel hebben dat dit er niet meer bij kan.

Differentiatie

Starten van in de kleuterklas geeft kleuters en jonge kinderen de kans om iets nieuws te leren. De lagere school plukt hier zeker de vrachten van want het schaken kan ingezet worden als differentiatie. Kinderen die klaar zijn met hun werk of een extra uitdaging nodig hebben, kunnen via schaakpuzzels of een partij tegen een vriendje hun kennis verder bijschaven. Ook online oefenen of instructie volgen is mogelijk.

Beeld van het kind

Tenslotte is er nog een derde goeie reden: rijpere kleuters, hoogbegaafde kleuters, kleuters met concentratieproblemen, onzekere kinderen, enz … kan je er zo uitpikken terwijl je bezig bent met het aanbrengen van het schaken. Mijn observaties bij het geven van schaakles bevestigen vaak het beeld dat de kleuterbegeleid(st)ers reeds hebben van hun kinderen.