Schaakboeken

Welke boeken zijn geschikt om schaakles te geven aan kinderen?

Een goeie vraag, veel is afhankelijk van de groep waarmee je werkt: de leeftijd, de grootte, de interesse… Ook het doel is belangrijk: wil je er schaakkampioenen van maken of wil je hen voldoende basis meegeven zodat ze een partijtje kunnen spelen of kunnen deelnemen aan een schoolschaakwedstrijd? Wil je hen uitdagen omdat ze hier nood aan hebben of inzetten als differentiatie in de klas, enz…

Voor mij werd het een hele zoektocht op websites of in bibliotheken. De boeken die ik hieronder voorstel heb ik regelmatig geraadpleegd op zoek naar leuke spelletjes of extra informatie voor mezelf.

Ik volgde een opleiding tot schaakcoach C waarbij ik Stap 1 van Cor van Wijgerden moest instuderen. De oefeningen die erbij horen hielpen me om zelf het schaken wat meer onder de knie te krijgen.

Echter om aan de slag te gaan met kleuters zat ik nog wat op mijn honger: hoe bouw je dit didactisch op, hoe kleed je dit in, hoe hou je hen geboeid en betrokken? Mijn eigen zoektocht heb ik uiteindelijk neergeschreven in ‘Later word ik koningin’, nu heb ik eindelijk geschikt materiaal 😉

Toch nog wat andere boeken op een rij. Uiteraard is deze lijst niet volledig en misschien ken jij als lezer wel betere boeken dan ik. Stuur me gerust een mailtje zodat ik deze lijst kan aanvullen met jouw ervaringen.