Je vraagt je misschien af waarom je tijd zou investeren in het leren schaken. Waar is dit goed voor? Bereik je met een gezelschapspel niet hetzelfde doel?
Je werkt inderdaad aan heel wat zelfde doelen zoals de spelregels toepassen, je beurt afwachten, strategisch handelen, cognitieve vaardigheden, omgaan met verlies, enz… Maar bij sommige gezelschapspelen speelt het geluk bij het gooien van de dobbelsteen of het trekken van een kaart een grote rol. Het winnen is dan afhankelijk van een externe factor.
Bij het schaken heb je alles zelf in de hand. Elke zet die je doet is jouw keuze. Loopt het niet zoals je wenst, dan moet je het spel bijsturen. Je leert omgaan met verliezen (je verliest trouwens vaak een heleboel stukken voor je kan winnen) en bij het winnen ga je niet lachen met de ander maar toon je respect voor de inspanning die werd geleverd, dat hoort bij de basisregels! Hoe meer je behoefte hebt aan winnen, hoe meer je gaat oefenen of hoe meer je wil bijleren over het spel. En dit bijleren is oneindig!
Het is je wellicht al duidelijk dat je met het schaken ontzettend veel doelen bereikt.
Laat je inspireren
Bekijk foto– en filmmateriaal om je te inspireren. Ook het lezen van getuigenissen kan je helpen om een beeld te krijgen van hoe je het schaken met een groep jonge kinderen aanpakt.