Prentenboek

De uitvoering

Jonge kinderen leren schaken op een speelse wijze.

Dit prentenboek in prachtige kleuren bestaat uit 56 bladzijden, is gedrukt op stevig papier en heeft een harde kaft. Thinkers Publishing heeft zich kosten noch moeite bespaard om er een prachtige uitgave van te maken!

Het formaat van 240 mm op 297 mm zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kan voorlezen aan een groep (didactisch goed inzetbaar) maar ook kan koesteren als prentenboek voor een gezellig moment met je kind of kleinkind op de schoot.

De teken- en vertelstijl

Dirk De Witte, onze illustrator, maakte van dit boek een pareltje vol grappige tekeningen en een leuke zoekopdracht. Ze versmelten met het verhaal dat in rijmvorm geschreven werd. Is deze vertelstijl te moeilijk voor jouw vierjarige dan spreken de prenten voor zich, er valt zoveel te ontdekken! Zo komen alle schaakregels op aan plezante manier bod.

Screenshot

Bij dit prentenboek hoort een Toolbox vol tips en spelletjes. Dit is een extra boek (€25) dat afzonderlijk kan besteld worden. Klik hier voor meer info.

Fact-fiction verhaal

Het prentenboek bestaat uit twee delen. In deel één wordt de geschiedenis van het schaken in het verhaal verwerkt terwijl je kennismaakt met de personages. Dit deel kan je beschouwen als een ‘fact-fiction’ verhaal. Wie heeft het schaakspel uitgevonden? Hoe lang bestaat het al? Is het doorheen de tijd veranderd? Hoe is het bij ons terecht gekomen?
Je leest een combinatie van pure fantasie en de ware geschiedenis (hoewel er rond de geschiedenis van het schaken heel wat uiteenlopende meningen zijn).

“Meisjes schaken net zo goed als mannen”, aldus koning Zwart. Vandaar de keuze voor een vrouwelijk hoofdpersonage ‘Pompon Pion’.

Je vindt geen stereotype figuren in het prentenboek maar een mooie weerspiegeling van de maatschappij zodat iedere cultuur, gender of leeftijd er zich kan in herkennen.

De tekeningen en tekst versterken elkaar waardoor het kind de schaakregels gemakkelijker automatiseert. 

De schaakregels

In deel twee wordt uitgelegd wat elk schaakstuk kan en wat de startpositie op het bord is.

De tekeningen ondersteunen de schaakregel zoals je ziet op de prent links: wanneer de koning schaak staat, kan je er een schaakstuk tussenplaatsen, kan hij weglopen of kan hij zelf slaan. Ook de rijmpjes zorgen ervoor dat het kind alles beter onthoudt. Er werd een extra rijmpje voor de loop van het paard voorzien en ook voor het moment waarop je een schaakstuk wil slaan (in toolbox met tips). Vele kinderen nemen namelijk het geslagen stuk weg maar zetten hun eigen schaakstuk niet op die plaats. Bij deze handeling zeg ik telkens het versje luidop en na een tijdje merk je dat kinderen dit overnemen.

Deel twee is dus het belangrijkste deel wat betreft het aanleren van de schaakregels. Wanneer je het prentenboek een volgende keer voorleest, kan je ervoor kiezen om enkel deel twee te herhalen. Laat de keuze over aan het kind, misschien vindt hij/zij het wel leuk om nog eens door deel één met de zoekopdracht te gaan, op elke bladzijde is een draak en verliesmatje te vinden. Het verliesmatje staat voor de regel ‘schaakmat’.